Verbeter je foto's voor instagram

foodfotografie foodfotografietips Mar 12, 2022

Wie zit er tegenwoordig nou niet meer op Instagram? Met de onderstaande 10 tips verbeter je je foto's voor Instagram direct. En wil je meer weten? Schrijf je dan in voor de cursus fotograferen met je mobiel. In deze cursus leer je snel en effectief je beelden te verbeteren! Of check alle beschikbare cursussen hier.

10 instagram tips


Instagram foto's verbeteren

Ik hou van mijn iphone. Ik heb hem altijd bij en gebruik het veel en graag om foto's voor mijn instagram account te schieten. Wie niet? Of misschien niet voor Instagram dan toch gewoon voor de lol misschien. Het is een geweldige app om je foto's te delen of voor jezelf een visueel dagboek aan te leggen. Geheel aan jou wat je ervan maakt. Maar hoe zorg je dat je Instagram foto's er zo mooi en lekker mogelijk uitzien? Hoe verbeter je de foto's die je voor instagram maakt

Hier alvast 10 tips om je instagram foto's te verbeteren!

Focus, focus, focus.

Laten we eerlijk zijn: ik denk dat de hoeveelheid bewogen foto's die ik heb gezien op Instagram teveel zijn om nog te tellen. En echt, focussen met je telefoon is niet meer dan op je scherm tikken op de plek die zeker scherp moet zijn. Als het te donker is en je hebt last van bewegingsonscherpte zorg dan dat je je hand met de telefoon ergens op laat rusten of ga tegen een muur staan.

instagram foto's tips
Niemand zit toch te wachten op een dergelijke onscherpte foto?

Licht

Ook al ben je 'lekker makkelijk' met je telefoon aan het fotograferen, het licht is nog net zo belangrijk, misschien wel belangrijker, dan wanneer je foto's maakt met je spiegelreflex.

goed vs slecht
Een heel duidelijk geval van slecht licht vs goed licht en het verschil in eindresultaat

Kijk maar naar de bovenstaande twee foto's van precies hetzelfde onderwerp. Links genomen midden op een zonnige dag onder een witte parasol en nummer twee aan het eind van de dag onder de open lucht. Daglicht is altijd makkelijker om mee te werken dus gebruik dat waar mogelijk. Er zijn trucjes om ook 's avonds je telefoon te gebruiken maar daar kom ik in een later artikel nog op terug. Voor nu: werk met daglicht en zorg dat je mooi licht gebruikt. Net als met een gewone camera kun je het licht tegenhouden, reflecteren en naar je hand zetten als je een telefoon gebruikt. Dat is eigenlijk niet anders.

Ga niet te dichtbij.

Ik heb het al eens eerder gezegd maar te dicht op je eten gaan zitten is echt zelden een hele goede keuze. Tenzij je onderwerp prachtig is van dichtbij. Maar over het algemeen is een beetje afstand nemen een stuk aantrekkelijker om naar te kijken.

10 tips voor instagram
Zelfde gerecht maar links veel te dicht bij. Beetje afstand nemen werkt veel prettiger!

De hoek

Let op de hoek als je met je telefoon fotografeert. Door het formaat van de sensor (klein) is veel meer van je beeld in focus. Dat kan heel afleidend werken als je bijvoorbeeld op ooghoogte een foto wilt maken. Bovendien vervormt het vaak een beetje waardoor het er niet mooier uit gaat zien.

Instagram tips
Van opzij en van boven; bij het topshot is het beeld veel rustiger en de focus meer op het eten.

De meeste van mijn foodfoto's die ik met mijn telefoon maak zijn van boven genomen. Dat werkt makkelijk met je telefoon en is vaak zelfs simpeler dan met een grote camera. Je hebt geen last van teveel dingen in focus en - mits het licht goed is natuurlijk - ziet een topshot er bijna altijd goed uit.

Compositie. 

Net als met welke andere foto dan ook, met je telefoon is de compositie ook belangrijk. Zeker als je al je instagram foto’s vierkant wilt houden dan moet je er rekening mee houden dat er een stuk van je foto afvalt. De meeste telefoons hebben tegenwoordig de keus om al meteen een vierkante foto te maken dus dat kan je natuurlijk gebruiken, maar ik doe dat altijd liever achteraf. Dan heb ik meer keuze waar ik de foto eventueel voor ga gebruiken. En natuurlijk heb je tegenwoordig de keus om je foto liggend of staand te gebruiken op instagram maar over het algemeen is het toch nog steeds erg vierkant. En als je de keus hebt ga dan voor een staand beeld. Dat ziet er op Instagram sowieso beter uit. .

Rustig beeld

Editing. 

Er is een hele lijst met super apps voor je telefoon die je instagram foto’s instant sex-appeal geven. Natuurlijk kun je met de standaard camera app al best wat verbeteren aan je foto’s, maar die gebruik ik persoonlijk eigenlijk alleen om een foto om te draaien die op onverklaarbare wijze niet de goede kant op wil wijzen. Ik heb een paar favoriete apps die ik gebruik om foodfoto’s te editen:

  1. Foodie
  2. Snapseed
  3. VSCO
  4. Instagram
  5. Lightroom mobile

Bewerking mobiele foto's
Foto bewerkt in Foodie app

Style. 

Je ziet natuurlijk de een na de andere prachtig Instagram profiel langs komen. Sommigen hebben een volledige strategie achter elke foto die geplaatst wordt. Elke foto wordt nauwlettend in dezelfde stijl gepost. Ben je op zoek naar meer volgers op Instagram dan schijnt dat dé methode te zijn om te volgen.

Onthoud ook dat lang niet elke foto die je ziet op Instagram gemaakt is met een mobiele telefoon. Een groot gedeelte van de mooiere voorbeelden zijn gemaakt met een spiegelreflex. Beiden is trouwens prima, althans dat vind ik. Wat je zelf prettig vindt. Zoals je kunt zien aan het onderstaande screenshot is mijn Instagram profiel een beetje een mix van alles. Sommige foto’s zijn met mijn mobiel gemaakt tijdens shoots en dergelijke, andere foto’s heb ik later gepost en zijn gemaakt met mijn camera. Sommige zijn licht, anderen zijn weer donker. Ik heb dus geen vast plan voor mijn Instagram account. Kies wat het beste bij jou past en probeer je daar aan te houden. Zoals gezegd; het hebben van een eenduidige stijl lijkt nuttig te zijn als je veel volgers wilt. Accounts zoals @foodbandits of @symmetrybreakfast hebben dat goed begrepen.

Kies je stijl

Tafelsettings:

 Ik vind het super om tafelsettings te fotograferen met mijn telefoon. Het is makkelijker dan datzelfde doen met je grote camera en het zorgt bijna altijd voor een dynamische foto. Picnic scenes van boven met mensen erin doen het ook altijd goed.

Tafelsettings met je telefoon

Achtergrond.

Zoals met alle foodfotografie en dus ook voor de foto’s die je met je telefoon maakt voor Instagram is je achtergrond en ondergrond belangrijk! Probeer maar eens een aansprekende foto te maken op een witte plastic tafel versus een mooie oude houten ondergrond en het verschil zal je meteen duidelijk zijn. Ik hou van oude ondergronden en zal binnenkort een artikel schrijven over hoe je die oude ondergronden vindt of maakt. In de tussentijd kun je veel meer gebruiken dan je waarschijnlijk denkt; oude tuintafels, beton, de straatstenen in de tuin, je aanrechtblad. Wees creatief en je vindt overal mooie ondergronden!

10 tips voor instagram

Have fun

Tenzij je gebrand bent om perse meer dan 100.000 volgers te krijgen in x-maanden denk ik dat Instagram vooral een leuke manier is om je foto’s te delen met de rest van de wereld. Ja, Instagram heeft tegenwoordig ook zo’n stom algoritme maar ik probeer me daar maar niet teveel door te laten afleiden. Ik verdien niks met mijn Instagram account (ok op af en toe een kleine uitzondering na) dus ik maak me niet al te druk hoeveel mensen mijn foto’s liken.  O en als je me wilt volgen dan kan dat hier!  @simoneskitchen. Tot dan!

Angle

 

Wil jij meer weten over het fotograferen van je eten of misschien ben je al werkzaam als fotograaf maar wil je graag de kneepjes van het vak leren van een professional? Schrijf je dan nu in voor de complete workshop foodfotografie & styling

Vertel me meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie als we aanbiedingen hebben of nieuwe cursussen bekend zijn.

We haten spam. Jouw gegevens blijven veilig bij ons en uitschrijven kan op elk moment.