Optimaliseer je foto's voor Google (en andere zoekmachines)

bloggen foodblog Mar 15, 2022

Optimaliseren van je foto's

Toen ik begon met bloggen - een jaar of 15 geleden - had ik nog nooit van SEO gehoord, laat staan dat ik begreep hoe je beelden moest optimaliseren. Ik was al fotograaf in die tijd, maar een blog was een heel nieuw begrip. Ik begon ooit met bloggen via een standaard programma. Vergelijkbaar met wordpress.com. Het enige wat je moest doen was invullen hoe je wilde heten en voila, je blog stond online.

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden natuurlijk vele malen groter. Dat is fijn aan de ene kant, maar kan ook behoorlijk overweldigend zijn. Want waar moet je nou eigenlijk beginnen en waar moet je allemaal rekening mee houden?

Media

De kans dat je een blog gaat beginnen zonder beeld is niet zo groot. Beeld zorgt dat mensen langer blijven hangen. Beeld zorgt ervoor dat de tekst tot leven komt.

De gemiddelde Nederlander scant een post eerst en bepaalt dan of het de moeite waard is om verder te lezen. Beeld kan dat ondersteunen. Bovendien is het voor zoekmachines ook fijn als er beeld in een post gebruikt wordt. Maar waar moet je nou rekening mee houden als je foto's wilt verwerken in je blogpost?

Maat

Wordpress is tegenwoordig best intelligent en als jij een foto in vol formaat upload zal de foto automatisch worden gescaled naar een wat minder heftig formaat. Even afhankelijk van je camera kan een hoge resolutie jpg al snel een mb of 8-10 zijn. Kleiner als je met je telefoon aan de slag gaat. Maar kleiner dan 1 mb zal het niet zijn.

Verstandiger en fijner voor de snelheid van je pagina is het om je beeld al van tevoren op de juiste maat te croppen.

ik gebruik hiervoor zelf Lightroom, maar je kunt dit ook prima doen in andere programma's. Gebruik wat jij op je computer hebt staan.

Maar hoe groot dan?

 

Hoe groot je beeld moet zijn is afhankelijk van je thema. Je kunt dat meestal terug vinden in het media gedeelte van wordpress. Soms is het handig om twee keer dat formaat aan te houden voor high res beeldschermen, maar dat is een optie. Belangrijk om te onthouden als je een beeld erg verkleind via lightroom dat je bij de export ook het beeld verscherpt. Door de extreme compressie wordt het beeld anders namelijk wat wazig. En dat is zonde. Ik hou voor mijn blog (Simone's Kitchen) een maat aan van 1456 px breed bij 72 dpi.

SEO

Maar behalve dat het fijn is voor je lezer heeft een aantal foto's ook voor SEO toegevoegde waarde. Zoek maar eens willekeurig iets op via google en je zult zien dat je behalve zoekresultaten bijna altijd ook foto's terug vindt. Nu kan google geen foto's lezen. Dus als jij een foto van een bord spaghetti upload dan zul je een goede omschrijving aan die foto moeten meegeven. Gebruik hiervoor de alt tekst. Op die manier kan Google 'zien' waar de foto over gaat en wordt deze getoond bij de zoekresultaten.

Hierboven zie je de zoekresultaten in tekst als je zoekt op harissa. Je ziet dat de foto's meteen aantrekken. Nu is hier gebruik gemaakt van een receptenplugin zodat dat nog beter tot zijn recht komt. Hieronder zie je de zoekresultaten in alleen google images.

 

 

Behalve de alt tekst wordt er door google ook gebruik gemaakt van de titel en de meta omschrijving van de pagina. Zorg dus dat je die allemaal invult. Een blogpost die gaat over harissa maar als onderwerp 'De kat van ome Willem' zal waarschijnlijk veel meer moeite hebben om te scoren in Google. :)

 

Wil jij meer weten over het fotograferen van je eten of misschien ben je al werkzaam als fotograaf maar wil je graag de kneepjes van het vak leren van een professional? Schrijf je dan nu in voor de complete workshop foodfotografie & styling

Vertel me meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie als we aanbiedingen hebben of nieuwe cursussen bekend zijn.

We haten spam. Jouw gegevens blijven veilig bij ons en uitschrijven kan op elk moment.