Bestek

Foodstyling props die je waarschijnlijk al hebt

foodfotografietips foodstyling propstyling Apr 07, 2022

Waar moet je mee beginnen?

Je bent net begonnen met foodfotografie en je wilt niet meteen een klein vermogen uitgeven aan "props". Props zijn de elementen die je gebruikt in je foto. Denk hierbij aan servies, bestek, kommen, glazen en kopjes. Maar ook servetten, ondergronden en achtergronden.

 

Gelukkig heb je niet meteen een hele voorraad nodig als je begint. Natuurlijk is het best leuk om her en der op zoek te gaan naar nieuw servies of bestek, maar negen van de tien keer heb je meer thuis al liggen dan je denkt. Eenvoudig neutraal servies kun je nagenoeg overal voor gebruiken. Vergeet ook zeker niet om bij je ouders of grootouders in de kasten te gaan snuffelen.

Daar komen vaak de mooiste dingen vandaan. En kun je daar niks vinden of heb je thuis alleen maar paarse borden (....) dan is de kringloop een goed startpunt. De ene keer vind je er niks, maar soms kom je er echte pareltjes tegen voor een klein bedrag. Zo kocht ik ooit super toffe glaasjes voor 10 cent per stuk. 

Maar begin vooral met wat je al hebt. Er is ook niks mis mee om elke keer alles op hetzelfde bord of met dezelfde ondergrond te fotograferen. Liefst dan wel een beetje een ondergrond die wat verweerd is. 

Denk hierbij ook eens aan oude planken die je misschien in een kleurtje kunt schilderen. Wit is altijd goed om te beginnen. Wellicht heb je nog ergens een oude tuintafel staan met mooie verweerde planken. Een van mijn favoriete ondergronden is onze oude houten tuintafel die van ellende uit elkaar viel. De planken waren echter wel mooi verweerd door jaren buiten staan. Dus de boel uit elkaar gesloopt, goed laten drogen, klein beetje schuren en wit geverfd aan de ene kant en origineel gelaten aan de andere kant. Ik gebruik ze niet veel maar regelmatig hebben we een set nodig met lange planken en dan komt elke keer weer mijn 'oude' tuintafel van pas.

Oven

 Het ligt er een beetje aan wat voor soort bakplaten je hebt voor de oven, maar kijk ook daar eens naar. Soms zijn die prachtig om als ondergrond te gebruiken. Denk je in eerste instantie 'echt niet'? Probeer het toch eens uit. Je zult misschien verrast zijn door het effect van zo'n oude roestige of 'viezige' plaat.

Textiel

Ook textiel kun je goed als ondergrond gebruiken. Een oude dekbedhoes kan niet meer geschikt zijn voor het bed maar misschien wel nog als "tafellaken". Je ziet dat immers niet meer terug. En is de kleur een beetje vies en flets geworden? Scheur of knip dan de hoes in diverse stukken en geef elk stuk een andere kleur. Hou je ze groot dan kun je het gebruiken als ondergrond of maak ze kleiner en gebruik als servet. Ik hou wel van wat rafeltjes her en der, maar vind je dat zelf niet zo mooi dan kun je ze natuurlijk ook zoomen.

 Nieuwe spullen kun je altijd nog aanschaffen. En onthou dat je vaak aan een enkel bord of een enkel setje bestek genoeg hebt. Ga dus niet voor het 6-delig servies! (tenzij je ooit van plan bent om grote tafelsets te maken, maar ook dan is een variatie aan servies prima)

Wil jij meer weten over het fotograferen van je eten of misschien ben je al werkzaam als fotograaf maar wil je graag de kneepjes van het vak leren van een professional? Schrijf je dan nu in voor de complete workshop foodfotografie & styling

Vertel me meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie als we aanbiedingen hebben of nieuwe cursussen bekend zijn.

We haten spam. Jouw gegevens blijven veilig bij ons en uitschrijven kan op elk moment.